Oorzaken van wc afvoer en keukenafvoer verstopt / gootsteen verstopt en andere afvoer verstoppingen. Ook van wasmachine en vaatwasmachine pomp storingen voorkomen. En hoe voorkom ik een beetje de meeste verstoppingen. Hieronder een aantal tips.

Chemische ontstoppingsmiddelen, ongeacht het merk, werken in mijn ogen niet of nauwelijks. Vaak berokkenen ze meer schade, dan dat ze de verstopping oplossen. Lijm en rubbers worden vaak aangetast. Soms lijkt de verstopping weg, maar u zult zien dat deze op korte termijn terugkeert. Dat komt omdat vet en zeep in de horizontale buis aan de bovenkant hechten. Doordat de ontstoppingsvloeistof onderlangs stroomt en probeert te ontstoppen, wordt er een klein gaatje gemaakt en stroomt het water even weg, maar dit is niet het gewenste resultaat. Ik zou met een ontstoppingsmachine in de buis gaan en deze totaal reinigen. 

Toiletblokjes vallen regelmatig in de wc. Vooral bij kleine kinderen. Beter is om een toiletblokje in de wc te hangen als de kinderen wat ouder zijn, zodat ze beseffen wat er gebeurd als hij erin valt. Doortrekken heeft geen zin, want hij gaat niet door de stankafsluiter van de wc heen. Dus altijd eruit halen voor het doortrekken, ook al is het een vies werkje. Ook nooit je jus pan er in leeggooien, want die vettigheid koekt de afvoer heel erg aan. Beter is om de jus pan af te laten koelen en hem dan uit te vegen met keukenpapier of toiletpapier.

Keukenafvoer verstoppingen zijn meestal verstoppingen van zeep- en vet resten. De vaatwasmachine die geeft de meeste rommel. Omdat de vaatwasser heel zuinig doet met zijn waterverbruik spoelt het niet goed weg en raakt de afvoer gemakkelijker vol. Het is ook beter om je pannen met een keukenpapier even uit te vegen, zodat er minder of geen vet mee gaat. Met de hand afwassen vroeger toen gebruikte wij veel meer water, dan was er minder snel kans op verstoppingen.

Ook bij het aanleggen van de keukenafvoer is het beter om rekening te houden met het ontstoppen ervan, want het komt altijd wel een keer voor. Keuken afvoer verstopt is sowieso een vervelend probleem. Komt altijd net als je gaat koken voor. Je kan het al merken als de vaatwasser het water niet wegpompt, of hij pompt het in het aanrecht terug. Meestal is dan de keukenafvoer verstopt.

Voorkomen van keukenafvoer verstopping is om de pannen na het koken even uit te vegen met een keukenrol.

Mooie van de kook programma’s op tv is, dat ze laten zien dat je ook zonder olie en vet goed kan koken.

Ook het vloer dweilwater niet in het aanrecht te gooien maar in de wc. Vaak zit er zand in wat van de vloer komt. Zand is zwaarder dan water en het blijft liggen op de bodem van de afvoerbuis. De wc buis is een grotere afvoer pijp dan van de keukenafvoer. en zal het zand weg kunnen spoelen.

Ramenlappen en of de glazenwasser, ook dat water raad ik aan in de wc afvoer te gooien.

Badkamer verstoppingen zijn meestal haren en soms ook Gel. Haren lossen niet op, eigenlijk ook niet met een ontstoppingsmiddel. De Gel plakt snel aan de buis en dan krijg je gauw verstoppingen. De haren blijven dan plakken en de afvoerbuis zit dicht. Regelmatig het doucheputje en douchegoot schoonmaken helpt heel veel. De douchegoot eraf halen en vaak zit er een stankafsluiter in en die kan je er ook uithalen en schoonmaken. liefst 1 keer in de maand, dan voorkom je veel verstoppingen. Wastafel ook soms een keer het sifon eraf halen en schoonmaken voorkomt verstopping. Te vaak ontstoppingsmiddel gebruiken is erg slecht voor je afvoer en je afdichtingsringen. En ook heel slecht voor het milieu. Er zit vaak zoutzuur en zwavelzuur in. En tegen zeepresten kan je een keer emmer heet water met een zak soda opgelost erin gooien, ongeveer 1 keer in de maand. Koffie prut helpt echt niet. Dat is zwaarder als water en zakt op de bodem van de pijp en veroorzaakt Riool verstopping. Ook op YouTube en diverse klus sites en bouwmarkt sites kan je diverse informatie vinden.

Wasmachine pompt het water niet meer weg, dat is erg vervelend. Wasmachines geven ook storingen, bijvoorbeeld dat de pomp het niet meer doet en hij het water niet weg wil pompen wanneer de afvoer verstopt zit. De mogelijke oorzaak is een verstopping, dat is makkelijk te testen. Haal de wasmachine slang uit het pijpje, zet er een grote emmer onder, en kijk of de wasmachine dan wel gaat pompen, doet hij het dan wel, dan zit de afvoer inderdaad verstopt en dan belt u mij. Ook kan een wasmachine stinken, dan koop je 2 zakjes Soda en die doe je in de wasmachine, wassen op 90 graden met alleen de Soda en je wasmachine is schoon. Meestal is 1 wasbeurt wel genoeg. Herhaling 1 x per jaar of halfjaar kan geen kwaad. Vaatwasmachine pompt het water niet meer weg. Vaatwasmachine water in het aanrecht. Vaatwasmachines werken in principe op dezelfde manier. Als ze het afvalwater niet goed kunnen weg pompen dan treden ze in storing. Ook hier kan je het zelf testen door de slang even uit de afvoer te halen en er een grote emmer onder te zetten en de vaatwasmachine te laten pompen.

Douche verstopt, doucheafvoer verstopt, douchegoot, doucheput, douchebak verstopt of ligbad verstopt. Meestal zitten er haren in. Je kan vaak een los dekseltje eraf halen, of er zit een losse sifon in. Nooit met een schroevendraaier los schroeven in de douchebak of in het bad.. Dan valt de sifon naar beneden en kan je het niet zo makkelijk meer maken. Met een haaknaald kan je vaak alle haren er wel uit halen. In de wastafel is de oorzaak ook wel gel voor in je haar. Tandpasta veroorzaakt ook verstopping. De vettige substantie plakt aan het sifon en de buis. Met een verenmachine schraap je dat weer schoon. Geen ontstopper gebruiken. Haren lossen niet op. Ook in kapsalons werken wij regelmatig. Verstopping van haren en gel, haarlak, kleurspoeling raakt het makkelijk verstopt. Vooral de wasgelegenheid van de kapsalons is een kwetsbare situatie. Er staat geen druk op, het moet vanzelf weglopen.

Sluit Menu
Call Now ButtonBEL ONS
Nederlands NL English EN Deutsch DE Italiano IT